Παθήσεις

Η Νευρολογία είναι ο κλάδος της Ιατρικής που έχει ως αντικείμενο μελέτης τις παθήσεις και τα σύνδρομα που αφορούν στο Νευρικό σύστημα (Εγκέφαλο, Νωτιαίο Μυελό, Περιφερικά νεύρα), το Μυικό σύστημα και τις Νευρομυικές συνάψεις.

Κεφαλαλγίες – Ημικρανίες

Η κεφαλαλγία είναι εξαιρετικά συχνή· προσβάλλει σχεδόν κάθε άτομο κάποια στιγμή στη ζωή του.  Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υποδηλώνει την ύπαρξη κάποιας πάθησης, ενώ κάποτε μπορεί να αποτελεί προοίμιο σοβαρότατων καταστάσεων.  Σημαντικό ρόλο εδώ παίζουν το ιστορικό, τα συνοδά συμπτώματα και η εργαστηριακή διερεύνηση.

Η ημικρανία είναι ένα σύνθετο νευρολογικό πρόβλημα, που ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους και συχνά επηρεάζει έντονα την ποιότητα ζωής τους. Είναι συχνά αιφνίδιας έναρξης, ετερόπλευρη και σφύζουσα. Μπορεί να προηγείται ποικιλία οπτικών διαταραχών (φώτα που τρεμοπαίζουν ή κυματοειδείς οπτικές διαταραχές), που ιατρικά (και κάπως ποιητικά) ονομάζονται «ιριδίζον σκότωμα» και μπορεί να συσχετίζονται με ναυτία, έμετο ή ακόμα και παροδικά νευρολογικά ελλείμματα, όπως είναι η αδυναμία στο ένα ημιμόριο του σώματος.

Είναι σημαντικό η διάγνωση της ημικρανίας να γίνει έχοντας αποκλείσει άλλες παθολογικές καταστάσεις που μπορεί να προκαλούν παρόμοια συμπτώματα.

Επιληψία

Η επιληψία είναι μία χρόνια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες, απρόκλητες επιληπτικές κρίσεις.  Αυτό που ένας ασθενής με επιληψία βιώνει κατά τη διάρκεια μίας επιληπτικής κρίσης θα εξαρτηθεί από ποιο μέρος του εγκεφάλου του ξεκινά η επιληπτική δραστηριότητα και πόσο πολύ και γρήγορα εξαπλώνεται από εκείνη την περιοχή. Η σωστή διάγνωση, η ταυτοποίηση του τύπου της επιληψίας (εστιακή ή γενικευμένη, πρωτοπαθής ή δευτεροπαθής) οδηγεί στην επιλογή της κατάλληλης θεραπείας που έχει σαν στόχο να αποτρέψει την εμφάνιση περαιτέρω επιληπτικών κρίσεων και ταυτόχρονα να αποφευχθούν τυχόν παρενέργειες, έτσι ώστε ο επιληπτικός ασθενής να ζήσει μία φυσιολογική, ενεργή και παραγωγική ζωή.

Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια

Ως Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο (ή απλώς εγκεφαλικό) ορίζουμε τη νευρολογική δυσλειτουργία που είναι επακόλουθο διαταραχής της αιμάτωσης του εγκεφάλου.

Τα ΑΕΕ διακρίνονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες.

  • Τα ισχαιμικά ΑΕΕ στα οποία βασική διαταραχή αποτελεί η διακοπή της κυκλοφορίας του αίματος σε μικρή ή μεγαλύτερη περιοχή του εγκεφάλου ανάλογα με το αγγείο που προσβάλλεται. Η κατηγορία αυτή αποτελεί τη μεγάλη πλειοψηφία των εγκεφαλικών επεισοδίων.
  • Τα αιμορραγικά ΑΕΕ που προκαλούνται από ρήξη κάποιου αγγείου και έξοδο του αίματος στον εγκεφαλικό ιστό. Η κατηγορία αυτή απαντάται σε μικρότερη συχνότητα και έχει κατά κανόνα χειρότερη πρόγνωση από την προηγούμενη κατηγορία.

Επικοινωνήστε αμέσως με Νευρολόγο αν παρουσιάσετε:

  • Αιφνίδιας έναρξης αιμωδία (μούδιασμα) ή αδυναμία στο πρόσωπο, το χέρι ή το πόδι (ειδικά αν είναι στην ίδια πλευρά το σώματος)
  • Αιφνίδιας έναρξης σύγχυση, δυσχέρεια ομιλίας (ψεύδισμα, ο ασθενής χάνει τα λόγια του), ή δυσκολία στην κατανόηση της ομιλίας
  • Αιφνίδιας έναρξης διαταραχή της όρασης στον ένα ή τους δύο οφθαλμούς
  • Αιφνίδιας έναρξης διαταραχή στην βάδιση, ζάλη, απώλεια της ισορροπίας ή του προσανατολισμού
  • Αιφνίδιας έναρξης κεφαλαλγία

‘Ανοιες, Νόσος Alzheimer

Ο όρος «άνοια» αναφέρεται σε μια σειρά συμπτωμάτων όπως απώλεια της μνήμης και ακολούθως διαταραχή των υπο­λοίπων νοητικών λειτουργιών και μείωση της καθημερινής λειτουργικότητας.

Η συχνότητά της αυξάνει με την ηλικία και είναι εξαιρετικά συχνή στις μεγάλες ηλικίες. Το 2% του πληθυσμού ηλικίας 65-74 έτη έχει άνοια, ποσοστό που ανεβαίνει στο 19% για τις ηλικίες 75-84 και στο 40% για τους μεγαλύτερους των 90 ετών.

Η άνοια δεν είναι μία ενιαία ασθένεια. Είναι ένας γενικός όρος για μία σειρά από συμπτώματα που οφείλονται σε διαφορετικές ασθένειες και μορφές βλαβών.

Η νόσος Alzheimer (AD) είναι μία νευροεκφυλιστική νόσος που αργά και προοδευτικά καταστρέφει τα εγκεφαλικά κύτταρα. Είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας και επηρεάζει το 60-65% των ατόμων με άνοια. Ονομάστηκε έτσι από τον Γερμανό νευρολόγο Aloïs Alzheimer, ο οποίος το 1907 περιέγραψε πρώτος τα συμπτώματα καθώς και τα νευροπαθολογικά χαρακτηριστικά της νόσου, όπως οι αμυλοειδείς πλάκες και τα εγκεφαλικά συμπλέγματα.

Αγγειακή άνοια – Η αγγειακή άνοια συνήθως εξελίσσεται με μεγαλύτερα ή μικρότερα βήματα μετά από βαριά ή ελαφριά εγκεφαλικά επεισόδια.


Μετωποκροταφική άνοια
 – Η μετωποκροταφική άνοια είναι μία από τις πρωτογενείς εκφυλιστικές νόσους άνοιας. 

Νόσος του Χάντινγκτον – Η νόσος του Χάντινγκτον είναι πολύ σπάνια: Εκτιμάται ότι πάσχουν από τη νόσο 5 άτομα ανά 100.000. 

 Άνοια με σωμάτια Lewy body – Η άνοια με σωμάτια Lewy εκτιμάται ότι αποτελεί 2-20 τοις εκατό όλων των περιπτώσεων άνοιας. 

Μικτή άνοια – Η μικτή άνοια εμφανίζεται όταν τα συμπτώματα αποτελούνται από περισσότερο από μία μορφή άνοιας ταυτόχρονα.  

Δευτερογενείς άνοιες – Οι δευτερογενείς άνοιες καλύπτουν περίπου ογδόντα νόσους και βλάβες, π.χ. όγκοι στον εγκέφαλο, κατάχρηση αλκοόλ και διάφορες ανεπάρκειες.

Νόσος Parkinson

Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια προοδευτική νευροεκφυλιστική διαταραχή, που σχετίζεται με τη δυσλειτουργία ή απώλεια των ντοπαμινεργικών νευρώνων στον εγκέφαλοκαι την έλλειψη ντοπαμίνης. Αποτελεί μια ιδιοπαθή νόσο του νευρικού συστήματος, που χαρακτηρίζεται από κινητικές και μη κινητικές εκδηλώσεις. Η επίπτωση της νόσου ανεβαίνει με την άνοδο της ηλικίας.

Η νόσος του Πάρκινσον κλινικά χαρακτηρίζεται από τρόμο ηρεμίας, υπερτονία, ακινησία, αμιμία προσώπου και διαταραχές στη στάση και την ισορροπία. Τα πρώιμα συμπτώματα της νόσου είναι δύσκολο να γίνουν αντιληπτά, η νόσος επιδεινώνεται σχετικά αργά, και πολλές φορές, η διάγνωση καθυστερεί 2-3 χρόνια από τα πρώτα συμπτώματα. Οι πρώτες αντιληπτές εκδηλώσεις είναι τρόμος ηρεμίας, στο 70% των περιπτώσεων, απώλεια δεξιοτήτων του ενός χεριού, βραδυκινησία και δυσκαμψία. 

Η διάγνωση της νόσου του Πάρκινσον στηρίζεται στην κλινική εικόνα. Δεν υπάρχουν αιματολογικές ή διαγνωστικές εξετάσεις για να επιβεβαιώσουν τη διάγνωση, αλλά η κλινική εξέταση απαιτείται για τη διάγνωση. Γενικά είναι αποδεκτό ότι η βραδυκινησία, σε συνδυασμό με μία από τις άλλες βασικές κλινικές εκδηλώσεις, όπως ο τρόμος ηρεμίας, αστάθεια ή δυσκαμψία, απαιτούνται για τη διάγνωση. Θα πρέπει όμως να διαχωρισθεί από τις άλλες ασθένειες που προκαλούν δευτερογενή παρκινσονισμό, με τη λήψη ενός σωστού ιστορικού.

Μυοπάθειες και Μυασθένεια Gravis

Πρόκειται για παθήσεις που προσβάλλουν το σκελετικό μυ. Μπορεί να είναι κληρονομικές ή επίκτητες και χαρακτηρίζονται είτε από μόνιμη συμπτωματολογία (μυϊκή αδυναμία, βλεφαρόπτωση, διπλωπία), είτε από παροδική συμπτωματολογία (εύκολη κόπωση, δυσανεξία στην κόπωση, επεισόδια παράλυσης, κράμπες, επεισόδια ραβδομυόλυσης), είτε από επίμονη αύξηση των επιπέδων της κρεατίνης κινάσης (CPK) στον ορό. Μπορεί να εκδηλωθούν σε οποιαδήποτε ηλικία, η εξέλιξή τους ποικίλλει, ενώ συχνά προσβάλλονται και άλλα συστήματα

Μυασθένεια Gravis (MG)

H μυασθένεια Gravis είναι μία χρόνια νευρομυική διαταραχή που οδηγεί σε αδυναμία και ασυνήθιστα ραγδαία εξάντληση των εκούσιων σκελετικών μυών. Θεωρείται αυτοάνοσο νόσημα, γιατί το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο σώμα και συγκεκριμένα οι στόχοι του είναι οι υποδοχείς της ακετυλοχολίνης (85% των περιπτώσεων), που είναι μία ουσία που λειτουργεί ως νευροδιαβιβαστής στις νευρομυϊκές συνάψεις, στα σημεία δηλαδή που συνδέονται τα νεύρα με τους μύες.

Πολυνευροπάθειες

Πρόκειται για ταυτόχρονη δυσλειτουργία πολλών περιφερικών νεύρων. Διακρίνεται σε οξεία (ξαφνική εμφάνιση) και χρόνια (σταδιακή εξέλιξη μέσα σε χρονικό διάστημα μηνών ή χρόνων). Επιπλέον, μπορεί να είναι κληρονομική. Ανάλογα με το αίτιο, μπορεί να βλαφθούν κινητικά νεύρα, αισθητήρια νεύρα, κρανιακά νεύρα ή και συνδυασμός των παραπάνω.

Πολλαπλή σκλήρυνση

Η Πολλαπλή Σκλήρυνση ή Σκλήρυνση κατά Πλάκας, MS (Multiple Sclerosis), είναι μια χρόνια απομυελυενωτική νόσος, αυτοάνοσης αιτιολογίας. Εμφανίζεται σε νεαρές ηλικίες, κυρίως μεταξύ 20-40 ετών με ποικίλη συμπτωματολογία ενάρξεως και παρουσιάζει κατά την πορεία της επεισόδια υφέσεως και εξάρσεων

Από τη στιγμή που η νόσος θα εκδηλωθεί υπάρχουν στην πορεία της περίοδοι υφέσεως και εξάρσεως – η νόσος διαδράμει σε ώσεις. Οι υποτροπές της νόσου είναι συνήθως απρόβλεπτες και μπορεί να συμβούν χωρίς προειδοποίηση. Φαίνεται όμως οτι συμβαίνουν συχνότερα την άνοιξη και το καλοκαίρι, μετά από διάφορες λοιμώξεις, μετά από σωματική ή ψυχολογική καταπόνηση, κατά τους πρώτους μήνες της κυήσεως ή μετά τον τοκετό.

Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει οριστική λύση για την πολλαπλή σκλήρυνση επειδή δεν υπάρχει αιτιολογική θεραπεία για τη νόσο. Ωστόσο, με τις υπάρχουσες θεραπείες, ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών ζει μία φυσιολογική ζωή, με σχετικά λίγα προβλήματα.